Mikor szükséges a barázdazárás?

A barázdazárás nem alkalmas a már szuvas, lyukas fogak kezelésére, hanem annak kialakulását akadályozza meg. A barázdazárás sikeressége azon is múlik, hogy mikor történik meg. Érdemes a fogak kibújása utána egyből felkeresni a szakorvost. A művelet akár 6 éves kortól, egészen 18 éves korig végrehajtható. Az első nagyőrlőfogak általában 5-7 éves kor között jelennek meg. Míg a második nagyőrlő és az első kisőrlőfogak 11-14 éves kor között. Ilyenkor érdemes legalább félévente fogorvosi konzultáción részt venni, mivel a szakorvos hamarabb azonosítani tudja, ha probléma van, és a többi fogat megmentheti barázdazárással. Barázdazárást egyébként tejfogakon is végre lehet hajtani. 18 év felett felnőtt korban a barázdák már kevésbé károsodnak, illetve a páciensek már jobban ismerek a szükséges szájhigiéniai eljárásokat.

A beavatkozás az egyszerűbb fogorvosi eljárások közé tartozik, foganként nagyjából 15-20 percet vesz igénybe. A mélyre behatoló barázda záranyag nagyjából 3-4 évig garantálja a fog mélyebb rétegeinek a védelmét. Ez után szükség van a barázdazár megújítására.

A fogászati implantátum további előnyei:

A beavatkozás a barázdáknak egy speciális tömőanyaggal történő lezárását jelenti. Ennek segítségével megakadályozzuk, hogy az ételmaradékok és a baktériumok bejussanak a fogak felszínén kialakult rések (barázdák) mélyére. Így csökkenthetjük fogak szuvasodásának kockázatát.