A B C D E F G H I K L M N P R

Fogsor alapjának a korrekciója. Az állcsontok változása miatt eltérés keletkezhet a fogsor alapja és az állcsont között. Történhet direkt módon a szájban, hidegen kötő műanyaggal, illetve indirekt módon lenyomat alapján a fogtechnikai laborban.

Optimális esetben (nem sokkal a menthetetlen fogak és gyökerek eltávolítását követően) elegendő csont áll még rendelkezésre az alsó fogatlan állcsont egyszerű – csontpótlás nélküli – implantációs kezelésére és az azokra ragasztott/csavarozott fix, azaz nem kivehető híd elkészítésére. Teljes, kizárólag implantátumokon elhorgonyzott körhíd tervezésekor 8 implantátum behelyezése az optimális. Általában 4-et az állcsont első részébe és 2-2-t jobb és baloldalra, az idegcsatorna fölé helyezünk. Alsó állcsontban 3 hónap gyógyulási időt követően készült panoráma röntgenfelvételen ellenőrizzük az implantátumok becsontosodását. Az implantátumokra ráhelyezett, fogtechnikus által párhuzamosra becsiszolt fejekre kerül a ragasztott híd. A beragasztott fémkerámia körhíd esztétikai és funkcionális szempontból is megfelelő. A harapás (occlusio) tökéletesre állítása a felső körhídhoz.

Optimális esetben 4 implantátum szükséges az alsó állcsontban ahhoz, hogy biztonságos, hosszú távon működő alsó stégen elhorgonyzott, kivehető, fémházas protézist készíthessünk. Négy implantátum biztosítja a fogsor stabilitását harapáskor és rágáskor is. A begyógyult implantátumokra, általában 3 hónappal az implantátum behelyezést követően csavarokkal rögzítjük, a fogtechnikus által megöntött alsó fémvázat (stéget).

Bizonyos szájsebészeti beavatkozásoknál indokolt az altatás. Például 4 db bölcsességfog, csontpótlás, sinuslift, fogbeültetés. A fő indok általában a páciens kívánsága, elsősorban a félelem a beavatkozástól. Általában egészséges pácienst altatunk altatóorvos segítségével. Az altatás egy intravénás injekcióval kezdődik, majd altatógéppel, lélegeztetéssel folytatódik (intratrachealis narcosis).

Közvetlen a foghúzás után a kiálló, éles fogmeder szélének korrekciója.

Fogászatban gyakran használt nemesfém, fogpótlásokra kiválóan alkalmas szövetbarát anyag.

Az első fogászati vagy szájsebészeti konzultáció során, a vizsgálatot követően kezelési tervet (ha lehetőség van rá, kezelési terveket) készítünk páciensünknek, melyből ő kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb megoldást. Ez a kezelési terv tartalmazza a kezelés lépéseit, a lépések közötti szükséges gyógyulási időt, valamint a kezelések anyagi vonzatát.

Komputertomográfia (Computed Tomography) a radiológiai diagnosztika egyik ága. A tomográfia szó a szeletelésre utal. A tomográfiás felvételeken a vizsgálat tárgya képzeletbeli szeletekre bontva látható. A klinikánkon készített ortopan tomographia (OP, vagy panoráma röntgen) jó felvilágosítást ad fogakról és vertikális csontmennyiségről (csontmagasság). Implantáció tervezésekor szükséges lehet csontvastagság mérése is, melyre kitűnő eszköz a CT. CBCT vizsgálat eredményét CD lemezen az Implantcenterbe eljuttatva a szájsebész pontos felvilágosítást tud adni az esetleges csontpótlás természetéről. (Cone Beam CT, CBCT Fekete Sas u. és Mária utca 52.)

A felső állcsont területén az őrlőfogak feletti magasságban található az arcüregnek a fogak fölé boltosuló része. Az arcüreg legalsó síkja és a fogak gyökereinek csúcsa között sokszor csak néhány milliméter, vagy még kevesebb csontállomány található. Van olyan ember is, akinek ez a távolság több mint 1-1,5 cm – azaz igen nagy különbségek mérhetők. Amennyiben az őrlőfogak eltávolításra kerülnek, idővel a csont vastagsága az arcüreg és a kialakuló nyálkahártyafelszín között egyre csökken. Ennek oka, hogy a fogak eltávolítása után az adott terület nem terhelődik tovább – hiszen nem történik rajta rágás –, így a csont sorvadásnak indul. Minél több idő telik el a foghúzás után, annál vékonyabb marad a csontállomány az arcüreg alapja alatt. Szerencsés esetben, amennyiben elegendően vastag volt az eredeti csontállomány, nincs osteoporozis miatti fokozottabb csontleépülés, a megmaradt csont vastagsága elegendő lehet az implantátumcsavar behelyezéséhez. Rosszabb esetben azonban még a legkisebb csavar behelyezéséhez sem marad elegendő vastagságú csont, ekkor van szükség az arcüregemelő műtétre, melynek során növeljük a csontállományt, így az a későbbiekben meg tudja tartani a terhelésnek is ellenálló implantátumot. A meglévő csont minőségétől és mennyiségétől függően az implantátum vagy implantátumok behelyezése történhet az arcüregfeltöltéssel egy időben, vagy az arcüreg feltöltött állományának csontosodása után (6 hónappal később). Az implantátum helyének megfelelően a szükséges mértékben – ez pár millimétert jelent – megemelik az arcüreg alsó nyálkahártyáját, az így kialakult rést pedig csontpótló anyaggal töltik fel. Az implantátum az így megnövelt területre kerül behelyezésre. Az új csont és az implantátum együtt gyógyul, csontosodik környezetéhez. A gyógyulást követően az implantátumok felhasználása éppúgy történik, mint az arcüreg emelés nélküli esetekben.

Az arcüreg (sinus maxillaris) páros üreg az orrüreg mellett, a szemgödör alatt. A szemgödörtől vékony csont választja el, így betegségei oda terjedhetnek. A felső fogak gyökerei benyúlhatnak az arcüregbe, és gyulladásuk esetén az arcüreget megbetegíthetik. Kivezető nyílása (Apertura nasomaxillaris), amely a középső orrjáratba ürül, az orrüreg felőli falon van, de nem legalul, ezért ha a csillószőrök működése nem megfelelő, könnyen kialakul benne pangás. A születéskor már megvan.

Az implantátumok behelyezése során megfelelő csontsűrűség (csontkeménység) esetén, amikor az implantátumot 35 cm2-es forgatónyomatékkal tudjuk betekerni, azonnali terhelést alkalmazhatunk. Az ilyen szájsebészeti esetekben az implantátumra a behelyezést követően azonnal ideiglenes korona kerül, amely rágáskor terheli az implantátumot. A 3 hónap gyógyulási időszakot követően az alsó implantátumokra elkészítjük a végleges fémkerámia hidat, melyet cementtel vagy csavarokkal rögzítünk az implantátumokhoz.

A bölcsességfogak 16-30 éves kor között törnek elő, de az is sokszor előfordul, hogy valamilyen akadálytól nem tudnak kibújni és az állcsontban rekednek. A nem megfelelő irányban fejlődő, előtörő bölcsességfogak panaszt okozhatnak. Az előtörésben megakadt bölcsességfog gyakran félig előbújva található az utolsó őrlőfog mögött. Mivel nehezen tartható tisztán, gyulladás alakulhat ki a bölcsességfog körül, amely különböző panaszokat okoz: időnként jelentkező vagy állandó tompa fájdalom a bölcsességfog körül, ínygyulladás, arcduzzanat, fülbe sugárzó fájdalom. Ezen bölcsességfogak eltávolítása a visszatérő panaszok miatt indokolt.

A Branemark implantátumra akár már egy fog pótlásánál is tudunk csavarral rögzített végleges koronát készíteni. Előnye ennek, hogy szükség esetén az orvos által eltávolítható, gyorsan javítható (pl.: lepattant zománc), az implantátum esetleges tisztítása könnyű.

A világ leghíresebb és legjobb implantátuma, ezt az ára is tükrözi.

Felső, front fogak fémmentes, esztétikus pótlásához az implantátumba különleges fémmentes fej kerül. Így a végleges korona transzparenciáját fém nem zavarja, az eredeti foggal, szinte azonos korona készíthető.

Branemark típusú fogászati implantátumra kerülő felépítmény, amire cementtel rögzített korona készül.

Bizonyos hídmunkák esetén lehetőség van csavarral rögzített végleges koronát készíteni. Előnye ennek, hogy szükség esetén a híd az orvos által eltávolítható, gyorsan javítható (pl.: lepattant zománc), az implantátum esetleges tisztítása könnyű.

Felső, front fogak fémmentes esztétikus pótlásához az implantátumban különleges fémmentes fej kerül. Így a végleges korona transzparenciáját fém nem zavarja, az eredeti foggal, szinte azonos korona készíthető.

Camlog típusú fogászati implantátumra kerülő felépítmény, amire cementtel rögzített korona készül.

Szájsebészeti beavatkozásokat követő fájdalmak csillapítására az egyik legjobb fájdalomcsillapító.

Az ínyből kibújt bölcsességfog koronai részét fedő ínyrész eltávolítása.

A ciszta kötőszövetes tokkal körülvett, folyadékkal (víz, vér, váladék, vizelet, emésztőnedv) vagy gázzal töltött, kóros, zsákszerű testüreg, melyet tömlőnek is neveznek. A görög kystis = hólyag, tömlő szóból származik. A ciszták daganatra hasonlító elváltozások a test különböző részein. Nagyon sok típusuk van. Általában jóindulatúak (benignus), ritkábban rosszindulatúak (malignus).

Szájsebészeti beavatkozás, mely során a ciszta műtéti eltávolítása történik (ld. ciszta)

A szájsebészetben azt a műtéti folyamatot nevezzük csontblokk átültetésnek, melynek során az alsó álcsont felszálló ágából eltávolított csontmennyiséget átültetik a csontpótlásra szoruló szájsebészeti területre.

A fog fő tömegét a dentin (Dentinum, Substantia eburnea) adja. A fogbélkamrát teljesen körbeveszi, kivülről pedig a zománc és a cement fedi. 70%-ban ásványi anyagot, 20%-ban szerves anyagot és 10%-ban vizet tartalmaz. Keménysége kisebb, mint a zománcnak, rugalmassága viszont nagyobb, ami előnyös. Magasabb szervesanyag-tartalma miatt a fogszuvasodás könnyebben roncsolja.

A Dalacin antibiotikum, ami a baktériumok bizonyos fajtáit elöli. Ezért bakteriális fertőzéseknél alkalmazzák, mint például alsó légúti (hörghurut, tüdőgyulladás, tüdőtályog, gennyes mellűri folyadék) és felső légúti fertőzések (mandulagyulladás, garatgyulladás, melléküreg gyulladás, középfülgyulladás), hasi, nőgyógyászati fertőzések, bőr-, fog- és csontfertőzések. Dalacin C antibiotikumat fogbeültetés után adunk pácienseinkenk.

A diklofenák (INN: diclofenac) egy nemszteroid gyulladáscsökkentő, analgetikum. Mozgásszervi megbetegedésekben csökkenti a gyulladásos eredetű fájdalmat, a duzzanatot, az esetleges lázat, javítja a mozgásképességet. Hatását a ciklooxigenáz enzim gátlása révén, a prosztaglandin-szintézis gátlásán keresztül fejti ki. Gátolja a vérlemezkék aggregációját is.

A Dormicum tabletta hatóanyaga, a midazolám, a benzodiazepin csoportba tartozó erős, gyorsan ható altató. Az altató hatáson kívül rendelkezik még nyugtató, feszültségoldó, epilepszia ellenes és izomlazító hatással is. Kizárólag orvosi rendelvényre alkalmazható álmatlanságban, különösen elalvási zavarokban lefekvés előtt, vagy éjszakai felébredés esetén. Használják még sebészeti vagy diagnosztikai beavatkozások előkészítésére is feszültségoldóként, nyugtatóként.

A szájsebészetben alkalmazott metszés (incisio) esetén keletkezett nyílás fenntartására szolgáló eszköz.

A húzás helyének egyszeri vagy ismételt kikaparása, eltávolítása, az alveolus megtisztítása speciális sebészi kanállal.

A foghúzás (extractio) az a művelet, mely során a fogat eltávolítják a szájüregből. A fogak eltávolítására a leggyakoribb ok az előrehaladott fogszuvasodás. Ezenkívül még sok más ok miatt folyamodnak foghúzáshoz: előrehaladott paradontopátia, impaktált fog (az állcsontokból előtörni nem tudó fog), fogszabályozás stb. Nem tartozik a sebészeti beavatkozások közé és általában helyi érzéstelenítésben végzik. Ugyanakkor létezik az ún. sebészeti fogeltávolítás is, melyhez akkor folyamodnak, ha a konzervatív módszerekkel nem sikerült eltávolítani a fogat.

Az implantátum felett lévő íny kör alakú kimetszése, melynek helyére az implantátumba kerülő végleges implantátum fejet helyezzük. A későbbiekben erre készül el a fogmű.

A fogíny (gingiva) az állcsontokat fedő szájnyálkahártya. Külső felszínét elszarusodó laphám borítja, míg a belső (fog fele néző) ínybarázdát fedő része soha nem szarusodik el. Az ínybarázda alján található a hámtapadás (epithelialis junctio). Itt a hámsejtek szorosan a foghoz tapadnak, ezáltal védve a fogágy többi részét. A fogíny a fog többi részétől külön fejlődik a szájüreg nyálkahártyájából a fogelőtörés során.

Hosszú ideje tartó fogatlanság során a fogakat tartó állcsontnyúlványok leépülnek, a felső állcsont szűkül, és hátrébb tolódik, az arc és ajak beesik, orr kiemelkedik, elmélyülnek az orr körüli redők, ezáltal az „öreg” arc benyomását keltik. A régóta kivehető fogsort viselőknél is probléma a rögzítettség csökkenése.

Az implantátumon lehorgonyzott kivehető protézis előnyei:

 • A fémházon láthatóak a műanyag csúsztatók, amivel a protézis a stégre rákattan, és fixen rögzülve marad a protézis. A rágás, harapás, beszéd újra lehetővé válik.
 • Csökkentett szájpadi lemez (jobb ízérzés, kellemesebb viselés a teljes szájpadot beborító hagyományos fogsorhoz képest).

A műanyag ínnyel

 • az elvesztett (elsorvadt) csontot és lágyrészeket pótolva a felső ajkat kiemelve az arc újra fiatalos kontúrt vehet fel.
 • esztétikai szempontból a pácienshez illő ideális foghosszúságot lehet kiválasztani

A lazább csontszerkezetű felső állcsontba a hosszú távú siker érdekében statikai szempontból 6 implantátumot szükséges beültetni, a gyógyulást követően az erre csavarokkal rögzülő stégre készül el a kivehető, de mégis „rögzített” protézis.

Teljesen fémből készített fogpótlás, melyet esztétikai hiányosságai miatt ma már nem használunk.

A korona alapja fém, melyre kerámia kerül égetéssel, ami által esztétikus koronát nyerünk. Ez kellő esztétikumot nyújt a páciensnek.

Fél órás megbeszélés a fogorvossal, vagy a szájsebész szakorvossal. A konzultáció során szájüregi állapotfelmérés történik, készül egy panoráma röntgen, a fogorvos és/vagy szájsebész elmondja szakvéleményét az esetről, és a páciens tudomására hozza a lehetséges megoldási módokat. Kezelési tervet készítünk árajánlattal, mely tartalmazza a kezelés lépéseit, és a szükséges gyógyulási időt. A panoráma röntgent páciensünk kérésére kiadjuk, és természetesen adunk egy példányt a kezelési tervből is. Az állcsontokról készített friss panoráma röntgenfelvétel alapvető feltétel ahhoz, hogy az implantációról beszélgetni lehessen. Az esetek többségében elegendő a vertikális csontkínálat (a csontmagasság) meghatározásához. A csont szélességét az orvos fizikális vizsgálattal, esetenként CT felhasználásával állapítja meg.

Részleges, kivehető fogpótlás lemez része, mely összeköti a nyergeket és tartja a műfogakat és rögzítésre szolgáló kapcsokat.

Rejtett kapocs, amivel a kivehető pótlás kapaszkodik a mellette elhelyezkedő foghoz.

A fogászatban a korona (corona dentis) a fog zománccal borított részét jelöli. Ez az anatómiai korona. Klinikai koronának nevezzük a fog látható, fogínnyel nem borított részét. A fogak koronái a különböző funkciók szerint különböző alakúak lehetnek. Így a lapát, illetve ék alakú metszők a táplálék leharapására, a hosszú és rögzítésében erősen biztosított szemfog, tépésre, és a széles koronával rendelkező kis őrlőfogak a darabolásra és szétnyomásra, míg a nagyőrlők a legnagyobb rágómunkára alkalmasak.

Gyári, konfekcionális (előre készített) műfogak.

Tartalmazza a fogmosást, fogselymezést, szükség esetén szájöblítő víz használatát és évente egyszer dentálhigienikus által végzett fogkőeltávolítást és polírozást, illetve a fogorvosi kontrollt.

Kémiai folyamat, melyet zselészerű fehérítő anyaggal végzünk. Ehhez a típusú fehérítéshez a rendelőben vett fogsorminta alapján készül el egy fehérítő sín, melyet félig kell tölteni a szintén rendelőből származó fogászati fehérítő anyaggal, és azt éjszakára felhelyezni. Ezt naponta ismételjük a javasolt ideig (általában 1-2 hét).

A fogkőeltávolítás során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a felrakódott, elmeszesedett lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. A fogkőképződés mennyisége egyénileg eltérő, ezért a fogorvosaink által javasolt időközönként célszerű megismételni a kezelést. Általában félévenként időszerű, így egybeesik az egyébként is szükséges féléves fogászati kontroll időpontjával.

A fogkő legnagyobb részben kikeményedett ételmaradékból áll. Étkezések után a fogakra lerakódik egy vékony plakkréteg, mely a nyálban feloldódott étel egy része. Ez a plakk a fogak között, a fogak és az íny között található nagyobb mennyiségben, mivel ezeken a területeken a nyelv, rágás és szájizmok tisztító hatása elenyésző. A lerakódott plakkban a baktériumok elkezdenek szaporodni, mivel bőven van táplálékuk. A plakk egy idő után szervül, egyre keményebbé válik,mivel a nyálból különböző ásványi anyagokat „vonz” magához. A kikeményedett plakkot nevezzük fogkőnek.

A fogszuvasodás (Caries dentinum) a fog keményszöveteinek a megbetegedése, mely a szervetlen anyag savak által történő kioldódásával, majd a szervetlen anyag szétesésével jár. 

A zománc (Enamelum, Substantia adamantina) a szervezet legkeményebb és leginkább mineralizált anyaga. Normális esetben csak ez látszik, de ha túl nagy a kopása a fognak, akkor a dentin is láthatóvá válhat. 96%-a szervetlen anyag, legnagyobb részt hidroxilapatit, a többi pedig víz és szerves anyag. Nagy szervetlenanyag-tartalma miatt nagy a keménysége, de a törékenysége is. Ezért, ha nincs alátámasztva – dentin vagy tömőanyag által – könnyen letöredezik. Mivel a zománc áttetsző, a dentin színe nagymértékben meghatározza a színét, úgyszintén az odahelyezett fogászati anyagok (tömések) is. Vastagsága változó, a rágófelszínen a legvastagabb (kb. 2,5 mm), majd a fognyak fele fokozatosan elvékonyodik. Mivel nagy a szervetlenanyag-tartalma, csak fiziko-kémiai úton történhetnek változások a szerkezetében.

Szerencsés (sajnos ritkább) esetben a foggyökér, a fogmedernyúlvány sebészi eltávolítása, azaz feltárásban végzett műtéti beavatkozás nélkül, óvatosan kimozgatva eltávolítható.

Amennyiben a csont kemény, a gyökér puha és rövid, nagyon görbült, vagy arcüregbecsúszás veszélye áll fenn, és gyökérfogó eszközzel nem jól ragadható meg, az ínyt leválasztva, fúróval a gyökér melletti csontot eltávolítva tesszük a foggyökeret láthatóvá, megragadhatóvá és eltávolíthatóvá.

A fogászatban gyökérnek (radix dentis) nevezzük a fog fogmederben ülő részét. A gyökér a gyökérhártyarostokkal rögzül az alveolus csonthoz. A gyökér nagy részét dentin alkotja, melyet kívülről cement fed. Belül egy üreg, a fogbél található. Embernél a metszők és a szemfogak egygyökerűek. A kisőrlőknek lehet egy, kettő, esetenként három gyökerük. Míg az alsó őrlőknek kettő, a felső őrlőknek három gyökerük van. A tejfogaknál is hasonló az eloszlás. A gyökerek kúp alakúak: a korona felől fokozatosan vékonyodnak és a gyökércsúcsban (apex) végződnek. A gyökércsúcsnál nyílik a gyökércsatorna. Ezen a nyíláson át kerülnek a fogba az erek és idegek.

Metszőfogak: 13-23, 33-43. Premoláris fogak: 14, 15, 24, 25, 34, 35, 44, 45, kis őrlők. Moláris fogak: 16,17,26, 27,36, 37,46, 47 nagy őrlők. Bölcsességfogak: 18, 28, 38, 48.

A szájban elöl elhelyezkedő fogak a „kirakatban” vannak. A szép mosoly elengedhetetlen feltétele a szép formájú és színű fogazat.

Az a szájsebészeti beavatkozás, melynek során az ínyből kimetszés történik.

Szervezetben fennálló bárminemű gyulladás okozója. Fogászati góckutatás: a szervezetben (különös tekintettel a rágóapparátuson belül a fogak és körülöttük lévő különböző szövetekben) fennálló gyulladás felkutatása, a fertőzés forrásának pontos lokalizációja. Szájsebészeti esetben ehhez készítünk panoráma röntgent, végzünk státuszfelvételt és betapintást.

Az implantátum feltárása és a fogmű behelyezése között eltelt időszakban átmenetileg használt eszköz annak érdekében, hogy az íny megfelelő formában gyógyuljon.

Szájsebészeti vagy fogászati beavatkozást követően időnként gyógyulási időszak kivárása indokolt a kezelés következő lépése előtt. Ilyen például a csontpótlás és implantálás között kihagyott csontosodási időszak, vagy a foghúzás és impantálás között eltelt idő, amikor a fogmeder záródását várjuk.

A gyökérkezelés során a fogbélüreg (pulpa) tartalmát eltávolítják, ezt a teret lehetőség szerint sterillé teszik, és olyan anyaggal tömik be a gyökércsatorna teljes hosszában, amely tartós zárást biztosít. A fog keményszövetei (zománc és dentin) alatt a fogbélüreg található, amelyben érképletek, idegek, kötőszövet található. A gyökérkezelés indoka leggyakrabban a fogbélgyulladás, amit a mély szuvasodásból származó baktériumpenetráció okoz. A gyökércsatornába és annak falába ilyenkor baktériumok kerülnek. A gyökérkezeléssel a fertőzött beltartalmat és a fertőzött csatornafalat is eltávolítják. Ezt gyökérkezelő tűk segítségével hajtják végre.

Általában az éjszakai csikorgatás káros következményeinek megszüntetésére szolgáló eszköz, de hatékonyan alkalmazható stressz által kiváltott szorítás következtében előforduló szájzár esetén is. Készülhet szilikonból vagy akrilátból.

A porcelán héj esetében a fog ajak felőli felszínéből 0,5-1 mm-t távolítanak el, majd egy precíz lenyomat készül, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a héjkerámiát. A héjat egy következő ülésben ragasztják be. Porcelánhéjakkal kiváló esztétikai hatás érhető el. 

Foghiány pótlására, a foghiány melletti fogak előkészítése után a hiányzó fogat is pótló fogmű.

Olyan ideiglenes megoldás fogpótlásra, mely bonyolultabb, hosszabb ideig tartó kezelés miatt szükségessé válhat, hogy a beteg átmeneti foghiányát, vagy átmeneti kivehető fogsor használatát elkerüljük. Általában fém vázra készülő, műanyag leplezésű, nagyobb kiterjedésű híd.

A fogak ideiglenes ellátására alkalmazott fogmű, mely különféle anyagokból készülhet (pl.: műanyag, műanyaggal leplezett fém).

Foghúzások után a gyógyulási idő alatt alkalmazott fogpótlás.

Fogászati, ideiglenesen készített tömés, mely a későbbiekben maradéktalanul eltávolítható. Ilyen készül folyamatban lévő gyökérkezelés esetén, és lecsavarozható implantátummal elhorgonyzott hidak esetén.

Előtörésében gátolt fog. Általában a bölcsességfogak hely hiányában nem tudnak előtörni, ezért csak részlegesen törnek elő. Nehezen tisztíthatóak, az íny körülöttük rendszeresen begyullad, fáj, szájzárat okoz, cysta képződhet körülöttük, az előttük lévő fognak nekidőlve azt tönkretehetik, előtörés közben az első fogak torlódásához hozzájárulnak. Ezért minden bölcsességfogat, melynek tökéletes előtörésére nem számíthatunk, a komolyabb problémák megelőzése érdekében eltávolításra javasoljuk.

A fogászati implantátum olyan művi foggyökér, amelyet a fogorvos azért ültet az állcsontba, hogy arra koronát, hidat vagy műfogakat rögzítsen. Az implantátumot az elveszített fog helyére lehet beültetni, mely a gyógyulás, és a pótlás elkészülte után annak funkcióját képes átvenni. Az implantációs fogpótlás szinte ugyanúgy működik, mint előtte a saját fogak. Az implantátumokra készült pótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogakhoz, hozzá nem értők észre sem veszik a különbséget. A hiányos fogazatot helyreállító implantációs fogpótlás javítja a rágást és a beszédet, komfortérzést biztosít, és előnyösen változtatja meg az arc esztétikáját. Rendelőnkben három fajta felsőkategóriás implantátumrendszerrel foglalkozunk, amelyek ára a márkájától és az anyagra kiterjedő garancia hosszától függ. Ezek az implantátum típusok: Pitt Easy, Camlog, Branemark (Nobel Biocare).

Gennyes gyülem megnyitása és annak nyitva tartása.

Fogtechnikai öntött tömés. Inlay és onlay készülhet műanyagból, kerámiából és nemesfémből. A fogorvos által előkészített fogba a fogtechnika laboratórium készíti el a betétet, melyet a fogorvos ragaszt be az előkészített üregbe.

Fogászati vagy szájsebészeti állapot változásának nyomon követése, ellenőrzése.

Bizonyos fogászati vagy szájsebészeti helyzetek szükségessé teszik a korona vagy a híd eltávolítását, melyet fogorvos végez az arra alkalmas, speciális eszközzel.

Az extrakoronális rögzített fogpótlások a fogat körbefogják, ezért rögzítés után nem távolíthatók el, csak a fogmű károsításával. Ezzel szemben az intrakoronális fogpótlások a fog belsejében kialakított üregben rögzülnek. Ezek indirekt fogpótlások, mert elkészítésük nem rögtön a szájüregben történik, hanem fogtechnikai laboratóriumban, több lépésben. A fogorvos, miután előkészítette a fogat, lenyomatot vesz, és azt küldi a laboratóriumba, ahol a kért anyagból elkészítik a koronát. A kész koronát ragasztócementtel rögzítik a foghoz. 

A Lidocaine injekció helyi és regionális érzéstelenítésre, valamint egyes ritmuszavarok (szívkamrai eredetű) megelőzésére és kezelésére alkalmas készítmény.

A beültetett csontot – amennyiben azt nem az arcüregbe helyezik – a jó gyógyulás, csontosodás érdekében felszívódó membránnal fedik, a membránt titán szegecsekkel és öltésekkel rögzítik. E nélkül előfordulhat, hogy nem épül át az összes beépített csont az implantátumot elviselni képes, teherbíró csonttá. Mivel a membrán felszívódó, ennek eltávolítására második műtét nem szükséges, és gyulladásos elváltozások is ritkábban jönnek létre.

A Jason® kollagén membrán egy hosszan tartó (3-6 hónap), megbízható védelmi funkciót ellátó perikardium membrán, biokomptatibilitása miatt nem kell eltávolítani, beépül a szervezetbe. A membrán stabil és szakadásmentes, többféle módon biztonságosan rögzíthető.

Szájsebészeti csontpótlásoknál ritkábban használják a nem felszívódó membránokat, a gyakrabban előforduló gyulladások és az eltávolításhoz szükséges második műtét miatt.

Műanyagból készült fogpótlás, csak ideiglenes megoldásként alkalmazzák.

Bizonyos körülmények között foghúzást követően azonnal implantátum helyezhető be a foghúzás helyére. Erre alkalmas a Nobel Biocare Replace implantátum.

A nyálkahártya (tunica mucosa) az üreges szerveket bélelő védőréteg. Felépítése hasonlít a bőr felépítéséhez, azzal a különbséggel, hogy vékonyabb, és felszínét nem fedi szaru. Ebből adodóan a mélyebb rétegekben található vérerek jobban áttűnnek, ezért a nyálkahártya élénkpiros színű.

Az a szájsebészeti beavatkozás, amikor a normálisnál kifejezettebben fejlett, a nyelv mozgását gátoló nyelvféket átvágjuk, illetve eltávolítjuk. Gyermekeknél a beszéd fejlődése érdekében válhat szükségessé a nyelvfék átvágása, melyet egy szájsebészeti ollóval végeznek. Felnőttek esetében ritkán a korlátolt nyelvmozgás igényt nyithat a beavatkozás elvégzésére a szexulális határok növelése érdekében.

A nyelv alatt található redő, amely a nyelv alját köti össze a szájüreg aljával.

Egyetlen felvételen valamennyi fog, az őket körülvevő csont, az állkapocsízület, az arcüreg is láthatóvá válik. Ezzel a rendelőben végzett szájvizsgálat során esetlegesen rejtve maradt elváltozások, panaszt nem okozó krónikus gyulladások (fogászati gócok) is felfedhetővé válnak.

A paradontális műtétek legegyszerűbb változata a paradontális gyulladás megszüntetését szolgálja, amikor a korábbi alapos fogkőeltávolításokat követően az ínypapillákat átvágva, mélyen az íny alatti fogköveket és gyulladásos szöveteket is eltávolítjuk a fogak gyökerei körül. Szükség esetén az ínyből is eltávolítva, egy jobban tisztítható, gyulladásmentes fogágyat próbálunk elérni. Egy-egy fognál, fogcsoportnál létrejött mély csonttasakokat tisztítás után csonttal is feltölthetünk, membránnal zárhatjuk, íly módon az elpusztult csontot pótolhatjuk, ezzel a fogak stabilitását és az esztétikát is javítani tudjuk. Egy-egy fognál az ínyvisszahúzódást helyi lebenyekkel vagy szabad kötőszövet beültetésével gyógyítjuk.

A fog elülső felszínére készült, fémmentes pótlás, amivel szabálytalan alakú vagy elhelyezkedésű fogakat korrigálhatunk. A porcelánhéj tökéletes pontosságú és esztétikai hatású. A legújabb technológiával készül, ez azt jelenti, hogy a lenyomatot szkenneljük, így kerül a laborba, ahol a korona vagy a híd vázát elkészítik, majd porcelánnal leplezik, ez biztosítja pontosságát.

A korona fém összetevőit válthatja ki a Procera, ez a különleges cirkónium- és alumíniumoxid ötvözet. Az ebből készülő váz fehér színű, tehát rendkívül esztétikus. A fényáteresztő-képessége hasonló a fogakéhoz, így gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni a Procera AllCeram pótlásokat a valódi fogaktól. A Procera korona tökéletes pontosságú és esztétikai hatású. A legújabb technológiával készül, ez azt jelenti, hogy a lenyomatot szkenneljük, így kerül a laborba, ahol a korona vagy híd vázát elkészítik, majd porcelánnal leplezik, ez biztosítja a pontosságát.

Az alsó és felső fogak megfelelő érintkezésének kialakítása záróharapásos helyzetben, illetve rágás közben.

(Dormicum) Beavatkozás előtti izgalmat csökkentő, nyugtató hatású tabletta, mely kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Alkalmazásához a beavatkozás előtt legalább fél órával korábban kell érkezni. A várakozási idő alatt a tabletta kifejti hatását, és a szájsebészeti vagy fogászati beavatkozás kényelmes körülmények között, félelemtől mentesen zajlik. A kezelést követően a páciens többnyire még visszaül a váróba, amíg a tabletta hatása teljesen elmúlik, és csak a fogorvos vagy szájsebész engedélyével távozhat.

A gyökércsúcscsonkolás vagy rezekció (resectio) egy szájsebészeti beavatkozás, mely során a gyökércsúcsnál található gyulladásos szövetet eltávolítják. A beavatkozás során a gyökércsúcsból is eltávolítanak, mivel az itt található gyökércsatorna-elágazódásokban megtelepedett baktériumok a gyulladást újraindítanák. Javallata elsősorban a konzervatív gyökérkezelés sikertelensége. A beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben végzik.

Egy kis ablakot képeznek az állcsonton, amelyen keresztül a gyulladt szöveteket eltávolítják, a fogat pedig egy jól záró gyökértöméssel látják el. A gyökércsúcscsonkolást csak végső esetben szokták végezni alacsony, kb. 60%-os sikeressége miatt. Ezzel szemben egy helyesen kivitelezett gyökérkezelés 95%-ban sikeres. Elsősorban frontfogakon és kisőrlőkön végzik. A nagyőrlőknél a nehezebb rálátás miatt nehéz a kivitelezése, így bölcsességfogaknál nem is folyamodnak ehhez a technikához. Klinikai és röntgenvizsgálat során felmérik a gyökér hosszát, alakját, a gyulladás kiterjedését és állapotát, a fogágy állapotát.

Rezekciót csak akkor végeznek, ha a beavatkozás után a fog gyökerének kétharmada ép szövetben marad. Ez nem csak azt jelenti, hogy a gyökér hosszából maximálisan csak egyharmad részt lehet eltávolítani, hanem a fogágy épségét is feltételezi.

A műtéthez a következő esetekben szoktak folyamodni:

 • ha a gyökérkezelés nem kivitelezhető (görbe gyökerek, szűk gyökércsatornák,
 • a gyökércsatorna átjárhatatlansága (denticulus)
 • becementezett gyökércsapos fogmű, beletört endodonciás tű
 • ha álutat (viae falsae) képeztek egy korábbi beavatkozás során
 • ha a konzervatív gyökérkezelés nem járt sikerrel az állcsontok törése esetén
 • ha a törésvonal a gyökér csúcsi egyharmadán halad át,
 • gócbetegség esetén, mert kisebb a bakteriális szóródás esélye, mint a gyökérkezelés esetén.

A műtét ellenjavallatai:

 • ha a periapikális folyamat a gyökér hosszának több mint egyharmadát befogja, ilyenkor a fog eltávolítása a lehetséges megoldás
 • ha a fog koronája annyira tönkrement, hogy azt nem lehet protetikailag helyreállítani
 • előrehaladott fogágybetegség, a fognak nem maradna biztos elhorgonyzása
 • Dekompenzált általános betegségek: vérzékenység, szívelégtelenség, szívinfarktus, szívritmuszavarok, májbetegség, pajzsmirigy-túlműködés stb.

A műtétet általában a gyulladás nyugalmi fázisában végzik, mivel ilyenkor kisebb a baktériumok szétszórásának az esélye. Ugyancsak a bakteriális felülfertőződés megelőzésének az érdekében először a szájüregben lévő szuvas fogakat, más gyulladásos folyamatokat kezelik. A gyökércsatorna tágítását általában a műtét előtt végzik, csökkentve a műtéti időt. Ha a csatornát ki tudják szárítani, a gyökértömést is el lehet végezni. A helyi érzéstelenítés után a metszést a szájtornácban ejtik, mindig vigyázva arra, hogy a metszés vonala ne essen egybe az eltávolított csontrésszel. Ellenkező esetben a csont gyógyulása nem megfelelő. A metszés a csonthártyát is átvágja, melyet speciális műszerekkel lefejtenek a csontról.

A gyökércsúcs irányában lévő csontot fiziológiás oldattal történő hűtés mellett átfúrják. A gyulladás kiterjedésének megfelelően a gyökeret ferdén lemetszik és a gyulladásos szövettel együtt eltávolítják. Ha a folyamat heveny fázisban van, a körülötte lévő csont felpuhult és nem lehet egy darabban eltávolítani. Ilyenkor a felpuhult csontot is kikaparják. Ha a csatorna nem volt előre feltágítva, akkor azt ebben a fázisban előkészítik a gyökértömésre.

A gyökértömést kétféleképpen lehet készíteni: ortográd és retrográd úton. Ortográd gyökértömés esetén a tömőanyagokat a fog koronája felől viszik be, mint a konzervatív gyökérkezelés során. Retrográd gyökértömést általában akkor készítenek, amikor a fogon van egy becementezett gyökércsapos fogmű. Ilyenkor a tömőanyagot a feltárt gyökércsúcs irányából juttatják be. A gyökértömés a legfontosabb lépése a beavatkozásnak. Ha nem tisztítják ki megfelelően a csatornát vagy nem készítenek falálló tömést, az ott található baktériumok újra beindíthatják a gyulladást. A tömés után az üreget fiziológiás oldattal átmossák és zárják.

A beavatkozás után enyhe fájdalom és duzzadás észlelhető. Ezért 2-3 napig hidegvizes borogatást szoktak felírni. Ezenkívül fertőtlenítő oldattal való öblögetést, folyékony, puha étrendet ajánlanak.

A seb véglegesen 6-12 hónap alatt gyógyul. Két eset lehetséges: az üreg helyén újraképződik a csontszövet (röntgenfelvételen csak a rövidebb gyökér látszik), a seb fibrotikusan gyógyul. Utóbbi esetben egy kötőszövetből álló hegszövet képződik. Ez sugáráteresztő, így a röntgenfelvételen ugyanúgy néz ki, mint a gyulladás következtében fellépő csontfelszívódás (tehát mint a beavatkozás előtt).