TÉVESZMÉK A GYERMEKEK SZÁJÁPOLÁSÁRÓL...

„Az én gyerekemnek genetikailag rosszak a fogai.” – mondják sokan, sajnos tévesen.

A rossz fogak csupán 1-2%-a öröklött. A gyermekkori fogak elvesztésének leggyakoribb oka a szuvasodás, amivel szinte mindenki szembesül élete során, s ami elsősorban a gyermekeket érintő probléma.

Amit viszont valóban „örökölhet”: az a rossz fogmosási technika, helytelen szájápolás. Ha a szülő hanyagul, helytelen módon tisztítja fogait, a gyermek is – óhatatlanul – hibásan sajátítja el.

Fontos, hogy legalább 6 éves korig a szülő segítsen gyermekének a fogmosáskor, annak ellenére, hogy ebben a korban a gyerek már saját maga is képes tisztítani. 8-10 éves korától pedig a fogak ápolásához már érdemes fogselymet is használnia.

Érdemes már kisgyermek korban elkezdeni tisztítani a fogakat, hogy könnyebben hozzászokjon a fogmosáshoz.

„Elromolhat a tejfog, úgyis kihullik.” – szól egy újabb tévhit.

A maradó fog sajnos könnyebben romlik, ha szuvas volt a tejfog, hiszen lényeges szempont, milyen környezetbe érkezik az új fog. A tejfog szuvasodásakor, a baktériumok könnyebben átterjednek a maradó fogakra is. Valamint a tejfogaknak „helyfenntartó” szerepük van, fogszuvasodás miatt eltávolított tejfogaktól akár szabálytalan fogazat is kialakulhat (vagy túl hamar fog előtörni, vagy rossz pozícióban, esetleg egyáltalán nem tör elő).

A tejfogak fontos szerepet töltenek be a helyes harapás és rágás, a beszédhangok képzésének kialakulásában.

Lényeges, hogy a tejfogak feladata a helyfenntartás a rágó- és a maradandó fogak számára, így megőrzésük a fogváltásig nagyon fontos. Korai elvesztésük a maradandó fogazat rendellenességéhez vezethet. Éppen ezért érdemes gyermekünket 3 éves korától félévente fogászatra vinni, akkor is, ha nincs semmi panasz.

A fogváltás általában 6 éves korban kezdődik, mikor az utolsó tejőrlők mögött megjelenik az első maradó fog.

POZITÍV VÁLTOZÁSOK

Statisztikánk és személyes tapasztalataink szerint egyre több szülő viszi el gyermekét egy ismerkedésre a rendelővel, fogászati szűrésre vagy kezelésre, s ez rendkívül jó hatással van a későbbi fogproblémák zökkenőmentes megoldására.

Javuló tendenciát mutat továbbá a fogászati szakellátás minősége. Régebben a gyerekek számára ijesztőbb, ridegebb, rosszabb esetben „agresszívabb” kezelések voltak jellemzőek (türelmetlenebb orvosok, akik lefogták a gyermek kezét, esetleg kiküldték a szülőt stb.). Mindezek negatívan befolyásolják a felnőttkori fogászati kezeléshez való hozzáállást.

Manapság egyre inkább már kora gyermekkorban (óvoda, iskola) felkészítik a nebulókat a rendszeres fogápolás fontosságára. Ez lényeges, hiszen az alapos szájápolás nem egyszerű dolog, elsajátítása hosszú időt és nagy türelmet igényel. Szerencsére a régi, csoportos gyermekfogászati szűréseket mára felváltotta a magánrendelők kultúrált, egyénre szabott módszere.

Fésűs Nelly: Alig tudtam kikönyörögni a fogorvosi székből! (stop.hu)

LEHELETNYIVEL TÖBBET

Mindamellett, hogy a szájápolás napi tevékenységünk kellene, hogy legyen, szakorvosaink véleménye szerint fogápolási kultúránk nem feltétlenül jó. A helyes fogtisztítás folyamatát viszonylag kevesen ismerik és tartják be.

A fogkefe és fogkrém vásárlására általában nagyobb hangsúlyt fektetünk, mint magára a szájápolásra. Hivatkozhatunk esti fáradtságra vagy reggeli sietségre, mégis leggyakrabban a fogtisztítás idejét rövidítjük le.

Mindennapi életünk meghatározó része a kommunikáció, a beszéd. A jó fellépésnek pedig az ápolt, igényes fogazat.

Ha betartjuk a napi kétszeri (reggel és este), étkezés utáni fogmosást, rendszeresen használunk fogselymet, tisztítjuk a nyelvünket és félévente fogorvosi vizsgálatra járunk, sok fájdalmat előzhetünk meg.

JÓ TUDNI

Mikor kezdjük el mosni gyermekeink fogait?

Már a tejfogak előtörése előtt érdemes a fogínyt az erre a célra speciálisan kifejlesztett gumírozott fogkefével naponta megmasszírozni. A tejfogak épségét is fontos megőrizni, így már az első fog előbújása után el kell kezdeni a fogmosást (először csak fogkrém használata nélkül).

Milyen a jó gyermekfogkrém?

A gyermekek számára készült fluorid-tartalmú fogkrémek napi használata biztosítja, hogy a gyermekek fogai megkapják a kellő mennyiségű fluoridot. Ez erősíti a fogzománcukat és megelőzi a fogszuvasodást. A fluoridos fogkrémből elegendő egy borsónyi mennyiség. Fontos, hogy a gyermek megtanulja kiköpni és kiöblíteni a felesleges fogkrémet.

Milyen a jó gyermek fogkefe?

A gyermekeknek külön a számukra tervezett, extra-puha sörtéjű fogkefére van szükségük. 3 éves kor felett érdemes kipróbálni a gyermekeknek szánt elektromos fogkefét is.