A gyökérkezelés segítségével a fogszuvasodás vagy baleset miatt károsodott fog vagy foggyökér még egy lehetőséget kap, hogy ne kerüljön eltávolításra.

A fogak két részből állnak: fogkorona – ez a látható rész, ami az íny fölött van -, és a foggyökér, ami az íny alatti részen található. A foggyökéren belül van a fog idegcsatornája, amelyben erek és idegek futnak. Léteznek egy, illetve több gyökerű fogak, ennek megfelelően a gyökércsatornák száma is növekszik. Gyökérkezelés során a foggyökérből eltávolításra kerülnek az erek és idegek, ez a folyamat az ún. „kiidegelés”. A gyökérkezelés nem jár fájdalommal, mivel a fog kezelését érzéstelenítés előzi meg!

Gyökérkezelés során a gyökércsatorna tisztítása speciális eszközök és gyökérkezelő gép segítségével történik. A gyökérkezelő gép előnyei: gyökérkezelés rövidebb idő alatt történik, kevesebb röntgenfelvételre van szükség, pontosabb, precízebb a gyökértömés.

A gyökérkezelést nem minden esetben lehet egy alkalommal befejezni. Ebben az esetben gyógyszeres ideiglenes tömés kerül a fogba, majd a fog kezelése egy másik időpontban folytatódik.

Panaszmentes, jól gyökér tömött fog végleges ellátása esettől függően a következők lehetnek:

  • esztétikai fogászat megoldások: kompozit tömés („fehér” tömés), inlay (betét), porcelán héj
  • különböző fogpótlás: gyökércsap és fogkorona, csak fogkorona, illetve foghíd.

A gyökérkezelt fogak hosszú évekig működőképesek tudnak lenni, de terhelhetőségük kisebb, mint az ép fogaké.

Ajánlott évente fogászati röntgenfelvétellel ellenőrizni a gyökérkezelt fogakat.

Amennyiben a korábban gyökérkezelt fogak színe eltér a mellette lévő egészséges fog színétől, ez esetben lehetőség van az adott fog belső fehérítésére is (fogfehérítés).

Azok a fogak, amelyek gyökerei nem alkalmasak gyökérkezelésre, nem tarthatóak meg, mivel ezek begyulladnak és gócot jelentenek a szervezetben. A gócok ízületi- és bőrproblémákat, hajhullást, szem-, szívbetegséget, arcüreggyulladást, stb. okozhatnak, ezért eltávolításuk nagy jelentőséggel bír. A nem megtartható fogak, gyökerek eltávolítása szájsebészeti módszerrel történik. Ezen elvesztett fogak, gyökerek általában pótlásra kell, hogy kerüljenek. Ebben tud segítséget nyújtani az implantáció (fogbeültetés), foghíd készítés, esetleg a protézis.