A modern, minőségi alapanyagokkal, és a kezelési utasítások betartásával teljesen ártalmatlan a fogzománcra a fogfehérítő anyag. Megfelelő alkalmazás esetén a fogakból csak az elszíneződést okozó pigment anyagokat távolítják el.

Alvás közben nem termelődik annyi nyál a szájban, mint nappal. Ezért nagyobb esélyünk van a fogszuvasodás és az ínybetegségek kialakulására. Figyeljünk oda, hogy alvás közben tudjunk az orrunkon lélegezni, vagy hogy ne száradjon ki nagyobb mértékben a szánk.

Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, de ez személyenként is eltérhet.

A szájzuhany egy hasznos kiegészítése a rendszeres, napi fog- és szájápolásnak. Segítségével fogmosás után az utolsó szennyeződést is kitisztíthatjuk, a kellően erős vízsugár pedig még az íny alatt is tisztítja a fogakat.

Akinek a fogközeit még az íny kitölti, annak határozottan ellenzett a fogpiszkáló használata. A fogközökben maradt lepedéket a fogak külső oldalán el tudjuk vele távolítani, de a belső oldalakon egyáltalán nem, s mivel a fogpiszkáló könnyen törik, sérüléseket okozhat a nyálkahártyán.

A válasz egyszerű… rendszeres fog- és szájápolással.

A fogfehérítő anyag bejut a zománcrétegek közé, és feloldja az elszíneződést okozó pigment anyagokat. Tartalmaz olyan összetevőket is, amelyek a feloldott pigment anyagok helyén a zománc struktúra visszaalakulását elősegítik. Fluor tartalmának köszönhetően a fogzománc erősebb, ellenállóbb lesz a behatásokkal szemben.
Lájkold és oszd meg ismerőseiddel fogas kérdéseinket, hogy ők se maradjanak le a fontos információkról.

• Moss fogat rendszeresen, legalább napi kétszer, alkalmanként 2-3 percig
• Cseréld fogkeféd max. 3 havonta
• Szedesd le rendszeresen a fogköveid és políroztasd fogaid
• Kerüld a színes ételek fogyasztását és a dohányzást

A fogékszer ragasztásos eljárással kevésbé károsítja a fogzománcot. Ha azonban kisebb üreg kialakítása szükséges az ékszer elhelyezéséhez, akkor nagyobb az esély a fogszuvasodásra és az ebből adódó negatív következmények kialakulására.

Először is el kell állítani a vérzést, majd amennyiben teljesen ép maradt a kiesett vagy kiütött fog meg lehet próbálni visszahelyezni a helyére. Azonban érdemesebb inkább egyből szakemberhez fordulni. A fogat tejbe vigyük magunkkal a fogorvoshoz.

A fogérzékenységet több dolog is okozhatja, például a fogszuvasodás, de lehet a fognyakról visszahúzódott íny miatt szabadon maradt fognyak reakciója is a kiváltó ok.

Menj a lehető leggyorsabban fogorvoshoz, és vidd magaddal a letört fogat is. Érdemes a fogat fiziológiai sóoldatban vagy esetleg tejben vinni magaddal.

Mert kitűnő táptalajt biztosít azoknak a baktériumoknak, amelyek a fogínyvérzés és a fogágy-betegségek kialakulását okozhatják. A fogkő eltávolításával viszont:
– megelőzhetjük a fogak kilazulását, idő előtti elvesztését
– elkerülhetjük a kellemetlen szájszagot valamint a fogak elszíneződését

Miért válhat áttetszővé a fogzománc?

A tévhitekkel ellentétben nem csak a kávéfogyasztás, és a dohányzás határozza meg legnagyobb mértékben fogaink elszíneződését. Bár ezek is hozzájárulhatnak, de ezen felül még számtalan befolyásoló tényező van, mint az életkorunk, fogunk alapszíne, étkezési szokásaink, a szedett gyógyszerek, sőt még a fogcsikorgatás és a letört fogak is okozhatnak elszíneződéseket a fogainkon.

A rossz leheletnek számos oka lehet pl. fogkő, fogínygyulladás, régi vagy helytelen tömések, koronák vagy protézisek. A konkrét ok megállapításához fogorvosi vizsgálat szükséges.

Nem! Vannak olyan betegségek, egészségi állapotok, amikor időlegesen vagy véglegesen le kell mondani az implantáció lehetőségéről (pl: súlyos cukorbetegség). Ugyanakkor a legtöbb ember alkalmas az implantációra, ha a csont mennyisége és minősége megfelelő a befogadásra.

Félévente, évente javasolt a fogászati szűrés, kontroll vizsgálat, így könnyebben megelőzhetőek a nagyobb elváltozások.

Fogainknak öt oldala van a szájüregben, ebből két oldal a szomszédos fogak felé néz. Utóbbiak között, azonban olyan szűk a hely – adott esetben pár tized milliméter -, hogy ezeket az oldalakat fogkefével lehetetlen tisztítani. Ezért ezen a területen fogköztisztítást kell alkalmazni. A fogköztisztítás hasznos kiegészítője a rendszeres fogmosásnak, és egyben segít megelőzni a fogszuvasodást.

Étkezések után várjunk kicsit a fogmosással. Különösen akkor, ha valamilyen savas élelmiszert, például citrusfélét fogyasztottunk.
Bizonyos ételek fogyasztása után se ajánlott rögtön fogat mosni, főleg mert tovább dörzsölhetjük az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.

Az erőteljes fogmosás káros lehet a fogzománc épségére, emellett érzékenység léphet fel a hidegre és a melegre egyaránt. Használj puha sörtéjű fogkefét és óvd fogaid épségét.

A fogak a fogszabályzó alatt is ugyanolyan könnyen szuvasodnak, mint anélkül. A megfelelő szájhigiénia – beleértve a gyakori fogmosást, öblögetést, fogszabályzó közeiben való tisztítást, illetve a fogorvosi ellenőrzések során történő fogtisztítást – segít megakadályozni a szuvasodást. Tehát ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb odafigyelnünk a megfelelő fog- és szájápolásra fogszabályzóval, mint anélkül.

Az, aki evés közben is szokott folyadékot inni, nem árt ha tudja, hogy forró étel után nem szabad hideg üdítőt, vizet inni, hiszen hő hatására a fogak kitágulnak, a hidegre pedig összehúzódnak. A folyamat nagyon gyorsan zajlik le, ezért könnyedén károsodhatnak a fogak.

A fogak az ételek megrágására szolgálnak. Ha másra használjuk őket, akkor nem árt vigyázni, mert mikrorepedések keletkezhetnek a zománcon, ami alig vehető észre, de így a szuvasodás könnyebben elkezdődhet. Ezen felül akár egy nagyobb darab is kitörhet belőlük.