fogbeültetés

A FOGBEÜLTETÉS SZEREPE

A foghiányok pótlásának legmodernebb megoldása az implantáció, azaz a fogbeültetés. A különböző implantációs technikák az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül. A mai modern fogászatban az implantátumok anyagai szigorúan szövetbarát anyagokból készülnek, kilökődési reakciót nem okoznak. Az implantátumokat titánból állítják elő. Az implantátumokat legkönnyebben úgy kell elképzelni, mint egy mesterséges foggyökeret, amelyet a fogorvos az állcsontba ültet be. Arra a csontosodás után (minimum 3 hónap) hidat, koronát vagy műfogakat rögzít. Ezzel az eljárással az implantátumra elkészített pótlás teljes funkcióját képes átvenni.

A hiányos fogazatot helyreállító implantációs fogpótlás javítja:
 • a rágást és a beszédet,
 • komfortérzést biztosít, mivel előnyösen változtatja meg az arc esztétikáját
 • visszaadja önbizalmát, fiatalabb külsőt kölcsönöz, mivel az arc beesettsége eltűnik
 • gyomorpanaszokat is csökkentheti, mivel a rágás funkciója elősegíti az emésztést
Az implantációt kizáró körülmények:
 • Vérképzőszervi, véralvadási zavarok
 • Súlyos cukorbetegség
 • Vérzékenységi zavarok
 • Bizonyos gyógyszerek szedése (csontritkulás kialakulásának megelőzésére vagy kezelésére adott gyógyszerek, úgynevezett bisphosphonatok)
 • Erős dohányzás
 • Rossz szájhigiénia
A fogbeültetés, mint foghiányt pótló eljárás, már 40 éves múlttal rendelkezik.
Fogbeültetés: röntgenkép implantátumos alsó-felső hídról

Mivel a fogpótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogakhoz, a hozzá nem értők észre sem veszik a különbséget. Tehát bátran állíthatjuk, hogy az implantációs fogpótlás ugyanúgy működik, mint előtte a saját fogak.

Az implantációs fogpótlás előnyei:

  • amennyiben csak egy vagy két fog hiányzik, nincs szükség arra, hogy az ép fogak lecsiszolásával készítsen hidat a fogorvos
  • a fogbeültetések több mint 98%-a sikeres
  • fogbeültetést a csontnövekedés lezárulását követően bármely életkorban lehet készíteni
  • abban az esetben, ha a rágófog hiányzik, a részleges műfogsor helyett rögzített pótlás, azaz híd készíthető
  • fogatlanság esetén már kisszámú implantátum beültetésével is olyan fogpótlást készíthet a fogorvos, amely nem mozdul el beszéd vagy rágás közben, és nem kelt műfogsor érzetet
  • komfortérzetet nyújt beszéd és rágás közben, megkönnyíti a társas kapcsolatok fenntartását
  • elkerülhető a sokak számára öregséget jelentő, kivehető pótlás viselése
  • újra élvezni tudja az ételek ízét és a rágás örömét

AZ IMPLANTÁTUMOK ANYAGA

A fogbeültetések során alkalmazott mai modern implantátumok anyaga tiszta, ötvözetlen titán. A titán szövetbarát anyag, nem vált ki allergiás reakciót. A beültetett titán implantátumok élettartalma hosszú.

A fogbeültetést követően is kiemelten fontos a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogápolás, így az implantációs fogpótlás funkcióját és esztétikáját tekintve évtizedekig eredményes marad.

Fogászati és Szájsebészeti Klinikánkon már több, mint 28.000 implantátumot helyeztünk be.

fogbeültetés

KI KAPHAT IMPLANTÁTUMOT?

Az állcsont azon területének, ahova az implantátum kerül, teljesen egészségesnek és gyulladásmentesnek kell lennie. Megfelelő a szájhigiéniája és elegendő mennyiségű csonttal rendelkezik az adott területen. Amennyiben nem, úgy a kívánt területen el tudjuk végezni a szükséges csontpótlást. Ezt szájsebészeink speciális CT felvétel alapján döntik el.

Amennyiben fogágy-betegsége, fogköve van vagy szuvas fogak találhatóak a szájban, valamennyi problémát még a műtét előtt orvosolni kell.

Léteznek olyan betegségek, melyek kizárják az implantáció lehetőségét, ilyen például:

 • cukorbetegség
 • vérzékenységi zavarok
 • bizonyos gyógyszerek szedése
 • erős dohányzás
 • kezelés alatt álló, vagy kezelt csontritkulás

Az, hogy az implantáció, azaz a fogbeültetés elvégezhető-e, kizárólag a páciens alapos vizsgálata után dönthető el.

Kik kaphatnak implantátumot?

A legfontosabb, hogy fokozottan figyeljen szájhigiéniájára. Speciális eszközök használata elengedhetetlen, melyekről a fogorvosa illetve dentálhigiénikusaink adnak megfelelő felvilágosítást.

A FOGBEÜLTETÉS KOCKÁZATA

Általában az implantációs, műtéti beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, így esetleges szövődménye pontosan olyan lehet, mint bármelyik érzéstelenítésnek.

Megfelelő körültekintéssel az ilyen jellegű problémák természetesen kivédhetők.

Ritkább esetben a műtéti beavatkozás során előfordulhat a környező képletek sérülése (pl.: idegsérülés, arcüreg megnyitás), ám a gondos körültekintés és tervezés, valamint a kiváló műtéti technika esetén ennek kockázata szinte minimális.

Szerencsére az implantátum kilökődése a legritkább esetben, maximum 2%-ban fordul csupán elő.

A rendszeres ellenőrzés valamint a jó szájhigiénia esetén ennek esélye elenyésző.

A FOGBEÜLTETÉS MENETE

A nyálkahártyametszést követően a nyálkahártya lebenyt csontról leválasztva a csontot szabaddá tesszük. Kiválasztjuk azon helyet, ahová az implantátumot be akarjuk helyezni. A hely kiválasztásakor figyelembe kell vennünk a rendelkezésre álló csont mennyiségét, minőségét, formáját, a környező fogaktól való távolságot, valamint a tervezett fogászati rehabilitációs tervet, azaz, hogy hova akarjuk tenni a fogakat pótló koronákat.

A kiválasztott helyet egy pici fúróval megjelöljük, majd a következő fúróval a rendelkezésre álló csont magasságát figyelembe véve, megfelelő mélységű lyukat fúrunk. Ez a mélység megfelel a kiválasztott, behelyezendő implantátum hosszának.

Ezt követően a lyukat tágító fúrókkal olyan átmérőre tágítjuk, amilyen vastagságú implantátumot szeretnénk behelyezni. Általában 2-3 csontfúró használatával szoktuk elérni.

A kifúrt lyukba csavarjuk bele az implantátumot, amelyet majdnem csontszintig (néha az alá is) helyezünk.

Ezután a nyálkahártya lebenyt a csontra visszafektetjük és a sebet csomós öltésekkel zárjuk.

Az első három napban enyhe fájdalom, duzzanat, esetleg véraláfutás is lehetséges. Ezek a szervezet természetes reakciói, amitől nem szabad megijedni. Általában már az implantáció előtt javasoljuk 1 dózisnyi antibiotikum bevételét, melyet a beavatkozás után is 5 napig javasolunk folytatni. Valamint a fájdalmak esetén fájdalomcsillapító szedését is javalljuk.

A műtét napján feltétlen ajánljuk a terület jegelését annak érdekében, hogy kisebb legyen a következő napokban a duzzanat.

A műtétet követően egy hét múlva szedjük ki a varratokat.

Érdemes tudni:

Az állkapocs állapotát az orvos röntgenfelvételekből állapítja meg. A fogbeültetés megkezdéséhez a meglévő fogak és az íny jó állapota szükséges.

Fogbeültetés: fogászati implantátum behelyezése
Fogbeültetés: fogászati implantátumhoz tartozó fej implantátumhoz való rögzítése, lenyomatvétel

FOGBEÜLTETÉS ELŐTTI ÉS UTÁNI TEENDŐK

 • fontos, hogy kezelőorvosát minden betegségéről és gyógyszerfogyasztásáról tájékoztassa
 • ne éhgyomorral érkezzen a műtétre, előtte a szokásos módon egyen, a szokásos gyógyszereit szedje be (kivéve aspirin származékok)
 • a műtéti területet jegelni kell a duzzanat csökkentése érdekében
 • ameddig tart az érzéstelenítő hatása, addig ne egyen, ne igyon
 • lehetőleg a műtét után egy napig ne igyon kávét és teát, ne fogyasszon alkoholt, ne dohányozzon és ne egyen csípős, fűszeres ételeket
 • a műtétet követően, a műtét napján ne használjon szívószálat, ne köpjön és ne öblögessen intenzíven
 • a műtétet követő héten kerülje a tömény tej, kefir, joghurt és sör fogyasztását

Fontos, hogy fokozott figyelmet fordítson a szájhigiéniára. A műtét másnapjától, fogmosás után javasoljuk a Chlorhexidines öblögetést – utasítás szerint. Az orvos által javallott gyógyszereket vegye be. Szükség szerint szedjen fájdalomcsillapítót.

Érdemes tudni:

A fogbeültetést követően jelentősebb kellemetlenséggel Önnek már nem kell számolnia. A műtét után hűtő borogatással a duzzanat jelentősen csökkenthető és gyorsítható a gyógyulás.

TUDNIVALÓK AZ ELKÉSZÜLT IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSRÓL

A legfontosabb, hogy fokozottan figyeljen szájhigiéniájára. Speciális eszközök használata elengedhetetlen, melyekről a fogorvosa illetve dentálhigiénikusaink adnak megfelelő felvilágosítást.

Ilyen speciális eszközök:

 • fogköztisztító kefe
 • super-floss

A fogorvos az átadásakor megmutatja és el is magyarázza a helyes fogmosási technikát és a fenti eszközök használatát.

Annak érdekében, hogy a fogpótlás minél hosszabb ideig működjön, 6-12 havonta ellenőrzésen célszerű megjelenni, aki ilyenkor ellenőrzi az implantátumokat. Ilyenkor érdemes szakszerű fogtisztítást is végezni, amivel a fogorvos a szilárd lerakódásokat is eltávolítja.

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikere, nagymértékben függ Öntől. A fogorvos felelőssége leginkább a fogmű elkészítéséig terjed, az utána következő időszakban a megfelelő és alapos szájhigiénia és szájápolás elengedhetetlen.