A fogászati hidak az ínyben keletkezett foghiány pótlására szolgálnak. A hidak alapvetően fogászati koronákból épülnek fel, így azokhoz hasonlóan indirekt fogpótlásnak számítanak, tehát nem közvetlenül a szájüregben készülnek el, hanem egy fogtechnikai laboratóriumban. Míg a korona egyszerre csak egy fogra készül, addig a híd több fog pótlására nyújt komplex megoldást.

Milyen hátrányok érhetik foghiány esetén, fogászati hidak nélkül?

Kiterjedtebb foghiány esetén, ha a hiány több fogat is érint, javasolt híd készíttetése, hiszen a foghiány következtében:

 • kialakulhat féloldalas rágás, amely megterhelően hat az állkapocs ízületeire,
 • a rágás kevésbé lesz hatékony, így emésztési zavarok léphetnek fel,
 • a foghiány helyén sérülékenyebb lehet az íny,
 • a védelem nélküli szakasz könnyebben begyulladhat,
 • a hiányos terület alatti csontszövet sorvadásnak indulhat, elgyengülhet,
 • rendezetlenné válhat a fogsor, mivel a hiány melletti fogak bedőlhetnek a hiányzó fog helyére.

Kerülje el a foghiány okozta problémákat, készíttessen fogászati hidat.

fogászati hidak

A FOGÁSZATI HIDAK FAJTÁI

A híd kialakításától függően megkülönböztetünk szomszédos fogakra épülő, illetve implantátumra épülő hidat.

Fogra épülő híd

Ebben az esetben a foghiányt a környező fogak felhasználásával, azokra épített hidakkal oldják meg szakembereink. Viszont ahhoz, hogy a fogászati hidat a foghiány melletti fogakra el lehessen készíteni, ahhoz a szomszédos fogaknak teljesen épnek, egészségesnek és stabilnak kell lenniük. Fogorvosaink és szájsebészeink ebben az esetben megtesznek mindent a környező fogak megfelelő kialakításáért, hogy a fogászati hidak ezekre megfelelően illeszkedjenek. Amennyiben ez az opció nem lehetséges, fogászati és szájsebészeti szakembereink másik megoldást fognak javasolni.

fogászati hidak

A fogra épülő híd jellemzői:

 • gyors megoldás, 1-2 hét alatt elkészül
 • megtévesztően hasonlít a természetes fogakra
 • tökéletes esztétikai hatást biztosít
 • a hidat tartó ép fogak felszínét le kell csiszolni az illesztés előtt (ez a fogak egészséges állapotát nem veszélyezteti)
 • a híddal fedett területen érdemes óvatosan rágni és a későbbiekben is fokozottan figyelni az egyes ételek fogyasztása során

A fogászati híd elkészítésének folyamata:

Először egy teljes körű fogorvosi konzultációra kerül sor.

Ezt követően szakembereink a foghiány melletti fogak felületét lecsiszolják, előkészítik őket a híd illesztéséhez.

Ezt egy lenyomatvétel követi, melyet a fogtechnikai laboratóriumunkba továbbítunk.

Addig, amíg a hosszú távú megoldást kínáló híd elkészül, páciensünk ideiglenes hidat kaphat. Az ideiglenes híd átmeneti fogpótló megoldás, amit bonyolultabb, hosszabb ideig tartó kezelés esetén alkalmazunk. Erre azért van szükség, hogy az időszakos foghiányból adódó kellemetlenségeket vagy éppen a kivehető fogsor használatát elkerüljük. Továbbá, hogy a lecsiszolt fogak védve legyenek a külső hatásoktól. Ha az ideiglenes hidat csupán rövidtávon alkalmazzuk, akkor műanyaggal dolgozunk. Viszont ha hosszabb időre, például egy körhíd készítésének ideje alatt van szükség átmeneti megoldásra, akkor egy fém vázra épülő, műanyag leplezésű, nagyobb kiterjedésű ideiglenes hidat hoznak létre fogtechnikusaink.

A híd rögzítése előtt a foghiány melletti fogakat egy speciális anyaggal kenjük be, mely nem vált ki irritációt, viszont elősegíti a fog és a híd közötti tapadást.

A végleges fogászati híd próbájára akkor kerül sor, amint a fogtechnika elkészült az egyedi fogászati híddal. Ez a próba több lépésben történik. Először egy vázpróbára kerül sor, amennyiben szükséges (pl. körhidaknál) ezt követi egy mattpróba, végül pedig következhet a végleges híd felhelyezése. Ekkor a híd illeszkedését, viselésének kényelmét és optikai hatását vizsgálják szakembereink.

A fogakra épülő hidak elkészülésének ideje általában 1-2 hét. Ezt követően fontos, hogy páciensünk odafigyeljen a megfelelő szájhigiéniára, fog- és szájápolásra, továbbá rendszeresen eljárjon fogászati kontrollra.

Implantátumra épülő híd

A modern fogászati technológiának köszönhetően már implantátumokra is könnyedén készíthető fogászati híd. Az Implantcenter klinika a fogászati implantátumok beültetésének élenjárója, így biztos lehet benne, hogy az implantátumra épülő hidakat is nagy szakértelemmel készítjük.

Az implantátumra épülő híd jellemzői:

 • nincs szükség a foghiánnyal szomszédos ép fogak lecsiszolására
 • stabilabb, akár évtizedekig problémamentes megoldást biztosít
 • a hiány területén lévő csont egyenletesen lesz terhelve, elkerülhető a csont sorvadása, elgyengülése
 • a beültetett implantátumnak köszönhetően biztonságosabb a keményebb falatok rágása is

Az implantátumra épülő hidak egyik legnagyobb előnye, hogy általuk többszörös foghiány is stabilan pótolható, optimális mennyiségű implantátum mellett. Ez az eljárás megoldást jelenthet akár teljes foghiány esetén is, körhíd alkalmazásával.

Az implantátumra épülő hidakat megelőző implantálás azonban az alábbi körülmények fennállása esetén nem alkalmazható:

 • Vérképzőszervi, véralvadási zavarok
 • Súlyos cukorbetegség
 • Vérzékenységi zavarok
 • Bizonyos gyógyszerek szedése (csontritkulás kialakulásának megelőzésére vagy kezelésére adott gyógyszerek, úgynevezett bisphosphonatok)
 • Erős dohányzás
 • Rossz szájhigiénia

A fent említett kizáró körülmények fennállása esetén a fogakra épített fogászati híd nyújthat megoldást a foghiányra.

A FOGÁSZATI HÍD ALAPANYAGA

A fogászati híd ugyanazokból az alapanyagokból készülhet, mint a fogászati korona. Az Implantcenter Fogászati és Szájsebészeti klinikán alapvetően kétféle alapanyaggal dolgoznak fogászati szakembereink:

 • fém-kerámia (porcelán)
 • cirkon-kerámia

Az egyes anyagok előnyeiről és hátrányairól itt tájékozódhat:

FOGÁSZATI HIDAT SZERETNE, ESETLEG MÉG TÖBBET MEGTUDNI A HIDAKRÓL?