Fogpótlás fogkoronával

Napjainkban a fogpótlási technikák rendkívüli fejlődésen mennek keresztül, melynek köszönhetően Fogászati és Szájsebészeti Klinikánkon minden típusú foghiányra tudunk megoldást kínálni. Ezen felül a fogpótlást alapos kivizsgálás és szájhigiéniás kezelés előzi meg, annak érdekében, hogy minél hatékonyabtegyük a fogászati, szájsebészeti kezelést.

fogászati korona
fogászati korona

Mi a fogkorona?

A fogkorona, vagy fogászati korona egy rögzített fogpótlás. A fogat teljes mértékben körbefogja, és megfelelő felhelyezést követően hosszú távon nyújt eredményes fogpótlást.

A fogászati koronák indirekt fogpótlások, mert elkészítésük nem közvetlenül a szájüregben történik, hanem egy fogtechnikai laboratóriumban. A fogorvos lenyomatot vesz a fogról a fogkorona elkészítéséhez, miután lecsiszolta a fog felszínét. Ennek alapján készülnek el a fogtechnikai laboratóriumunkban a fogászati koronák.

Az Implantcenter-nél mindez házon belül történik: a minőségi fogkoronákat saját fogtechnikai laboratóriumunkban készítjük, kiváló alapanyagokból. Ennek köszönhetően nálunk még gyorsabb és eredményesebb a fogpótlás.

fogászati korona

A dental crown is a fixed prosthesis. It is practically a cap that surrounds the tooth, and after proper fitting it can provide a long-term solution to restoring the function of your teeth.

Dental crowns are indirect restorations as they are fabricated in dental laboratories, not in the oral cavity directly. In preparation for the crown, the decay is removed and the tooth is reshaped for a crown to fit. Once the tooth is ready to support the crown, a copy of the prepared tooth is taken by an impression of the tooth and the impression is used by the dental lab to fabricate the crown.

Mikor van szüksége fogászati koronára?

 • a fogak nagyobb mértékű kopása esetén

 • a fog színének korrigálása esetén, esztétikai céllal

 • ha a fogszuvasodás túl nagymértékben károsította a fogat

 • a fog egy baleset során olyan mértékben sérült, hogy azt már töméssel nem lehet javítani

 • amikor a fogat fogsor rögzítése céljából alakítjuk át

 • legtöbbször korona javasolt a gyökérkezelt fogakra, törékenységük miatt

Nem javasoljuk a fogkoronát: ha a fog nagymértékben mozgatható, gyulladt, rosszul gyökérkezelt vagy nagyon sok hiányzik belőle.

A fogászati korona felhelyezésének menete

 1. Teljes körű fogászati konzultáció és vizsgálat

Elsőként konzultáció kerül sor, ahol a fogorvos teljes körűen megvizsgálja a páciens fogait, röntgen/CT felvételt készít, majd mindezek alapján egy kezelési tervet javasol a páciens számára.

 1. A fogak előkészítése fogkoronához

Ha az eredeti fog funkciójának helyettesítése koronával történik, akkor a fogakat a korona felhelyezéséhez elő kell készíteni. A fogakat először megtisztítjuk, majd helyi érzéstelenítés mellett lecsiszoljuk a fog felületét, hogy a korona illesztéséhez szükséges formát elérjük.

Következő lépésként a fogorvos lenyomatot vesz, amelyet továbbít a fogtechnikai laborba. Amíg a labor elkészíti a koronát, addig a páciens egy ideiglenes koronát kap, hogy a fogsor esztétikuma ne romoljon.

 1. A fogkorona készítése a fogtechnikai laborban

Az Implantcenter saját fogtechnikai laboratóriumában, a fogtechnikusok a legmodernebb felszerelések segítségével, és magas minőségű alapanyagok felhasználásával néhány nap alatt elkészítik a páciens számára tökéletes fogkoronát.

Az Implantcenter Fogászati és Szájsebészeti Klinikán az európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával fejlesztettük fogtechnikai gépparkunkat, amely a CAD/CAM rendszernek köszönhetően a lehető legpontosabb koronákat, héjakat és egyéb fogtechnikai munkákat készít.

 1. A fogkorona felhelyezését megelőző igazítások

Amint a fogtechnika elkészült az egyedi fogkoronával, a pácienst visszahívjuk egy próbára, hogy a tervezett fogkorona pontosan illeszkedik-e fogaihoz, kényelmes-e, illetve optikailag is a kívánt, tökéletes mosolyt nyújtja-e. Célunk, hogy teljes mértékben a páciens számára legmegfelelőbb fogászati koronát alkalmazzuk.

A fogkorona felhelyezését megelőzően a fogat egy speciális anyaggal kezeljük, mely nem irritálja az ínyt, teljesen fájdalommentes kezelést biztosít, viszont elősegíti a fog és a korona közötti tapadást.

 1. A tökéletes fogászati korona

Miután minden előkészület megtörtént, és megfelelő a fogkorona is, fogorvosunk felhelyezi a fogászati koronát a helyére. Ez egy egyszerű folyamat, amit képzett és tapasztalt fogorvosaink a legkiválóbb eredménnyel végeznek el nap, mint nap. Ezt követően pedig a páciens teljes mértékben élvezheti tökéletes fogászati koronáját, és megújult, szép mosolyát.

Fogpótlás időtartama fogkoronával: szakképzett fogorvosunkkal történő első konzultációtól a saját fogtechnikai laborban elkészült korona felhelyezéséig körülbelül 1-2 hét telik el.

Milyen anyagból készül a fogkorona?

I. Porcelán korona
II. Cirkon korona
III. E.max korona

I.Porcelán korona (I. fém kerámia korona)

A porcelán korona alapja egy fémváz, amelyre porcelán (kerámia) réteget helyeznek fel, ezzel illesztve a leghatékonyabban a fogkoronát az eredeti fog színéhez. Ezt a típusú koronát, a porcelán koronát leggyakrabban az őrlő fogakra alkalmazzák stabilitása, tartóssága miatt.

A porcelán korona előnyei:

 • hosszú távú, tartós megoldást biztosít

 • rövid határidőn belül elkészül

 • kedvező áron érhető el

Esetlegesen felmerülhet fémérzékenység, fémallergia a porcelán korona ínytől való elválásának esetén. Azonban csak alacsony százalékban következik be az, hogy a porcelán korona elválik az ínytől, és kellemetlenségeket okoz. 

II.Cirkonkorona

A napjainkban leginkább előnyben részesített korona a cirkon korona, melynek alapanyaga a cirkónium-dioxid, egy teljes mértékben fémmentes anyag. Ez az anyag lehetővé tette a fémvázak helyettesítését, továbbá a fémvázas fogpótláshoz képest a cirkon koronákkal sokkal esztétikusabb, természetesebb fogpótlás készíthető. A cirkon korona színe a lehető legközelebb áll a természetes fogakéhoz, ezért a frontfogakon a leginkább ajánlott megoldás. A fogpótlás anyagát képező cirkónium-dioxidnak és a speciális eljárásnak köszönhetően a korona tízszer nagyobb ellenálló képességgel rendelkezik, mint a hagyományos fémkerámia, porcelán korona.

A cirkónium-dioxid váz tulajdonságának jóvoltából a cirkon korona mind a fogak nyaki részéhez, mind az íny felszínéhez tökéletesen illeszkedik, így az íny visszahúzódása során sem válik láthatóvá. A cirkon koronák nem igényelnek speciális ápolási módszert, ugyanaz a napi ápolás szükséges, mint a természetes fogak esetében.

A cirkon korona előnyei:

 • allergiamentes
 • tökéletes fényáteresztő
 • kimagasló esztétikai hatást biztosít
 • harmonizál a természetes fogakkal
 • hosszú élettartamú
 • fémmentes, esztétikus fogpótlás
 • nem válik el az ínytől

III.E.max korona

A fogászati koronák legújabb, legerősebb anyaga az e.max, amely fogászati klinikánkon is megtalálható. A jelenlegi technológiában a fogak legtermészetesebb hatását nyújtja. Az e.max fogászati korona anyagát tekintve teljes kerámia (porcelán), így fémmentes és hipoallergén. Fényáteresztő összetételének köszönhetően az e.max fogászati korona anyaggal érhető el a legélethűbb pótolt fog.

Többet szeretne megtudni a fogászati koronákról? Szeretne tökéletes mosolyt?