AMIT TUDNI ÉRDEMES A BÖLCSESSÉGFOGAKRÓL

A bölcsességfog, amit a harmadik nagyőrlőnek is neveznek általában 16 és 25 év között jelenik meg.

Az embereknek teljes fogsor esetén négy bölcsességfoga van, de van, akinek kevesebb fejlődik ki, vagy egy sem, hiszen nem mindig van elegendő hely ahhoz, hogy a bölcsességfogak kifejlődjenek, kinőjenek.

Amennyiben a bölcsességfognak volt elegendő helye a kibújáshoz, tehát a fog kinőtt és íny sem fedi, a legfontosabb, hogy mossuk fogkefével a többi foghoz hasonló módon. Fogorvosaink jobban ajánlják az elektromos fogkefét a hagyományossal szemben, mivel az elektromos fogkefével a fogmosás sokkal hatékonyabb.

Abban az esetben, ha a bölcsességfog elegendő hely hiányában nem tudott kinőni, begyullad, vagy hozzáérve más fogakhoz azokban kárt tesz, szakorvosaink a fog eltávolítását ajánlják, mely mind megelőzés szempontjából mind a már kialakult problémára megoldás lehet.


A bölcsességfogak problémát okozhatnak:

  • ha bent ragadnak az ínyben
  • ha nem megfelelő irányban nőnek
  • ha részlegesen nőnek ki
  • ha egyszerre bújnak ki az ínyből
  • ha károsítják a mellettük levő, ép fogakat
  • ha fájdalmat okoznak
  • ha tolják a fogakat, és rendezetlenné teszik a fogsort


Amennyiben nem jelentkezik fogászati probléma, nem szükséges a bölcsességfogak eltávolítása. Ennek ellenére mindenképpen ajánlott konzultálni fogorvossal a fentebb említett tünetek, problémák megelőzéséhez.

MILYEN ESETEKBEN KELL KIHÚZNI A BÖLCSESSÉGFOGAT?

A fogorvosok, szájsebészek szerint a bölcsességfogak eltávolításának több oka is lehet:

 • helyhiány: amennyiben nincs elegendő helye a fogaknak a fogíven és a bölcsességfogak rendezetlenné tehetik a fogsort, más fogak torlódását, vagy a szomszédos fogak gyulladását okozhatják
 • bölcsességfog szuvasodása esetén: a fogak elhelyezkedése miatt, a bölcsességfogak szuvasodásának kezelése problémát okozhat, ezért a húzás megoldást jelenthet
 • a bölcsességfog körüli szövetek gyulladása: amennyiben a bölcsességfogak csak félig nőnek ki, melegágyat kínálnak az ott megtelepedő baktériumok számára

Manapság már a bölcsességfogak eltávolításánál van olyan hatékony kezelési módszer, ami megkönnyíti az eltávolításukat, és amelynek köszönhetően csökken a nem kívánt mellékhatások kockázata és a beavatkozás időtartama is lerövidül.

A bölcsességfogakat minden gond nélkül, egyszerre el lehet távolítani, de ez csak akkor ajánlott, ha a kihúzandó bölcsességfogak nem okoznak különösebb problémát.

Az Implantcenter Klinikán a legtöbb esetben azonban a négy bölcsességfog eltávolítását két alkalommal végezzük el: először az egyik oldalon, azután a másik oldalon, de ilyen esetben sem vesz általában 45-90 percnél több időt igénybe az érintett fogak eltávolítása.

Klinikánkon, ha szakorvosaink mind a négy fogat egyszerre húzzák ki, jobb, ha ez altatásban történik, ami nem jár kórházi bennfekvéssel, sem a beavatkozást megelőzően, sem azt követően.

Bölcsességfog húzását követően a legtöbb páciensünknek semmilyen problémája sincs.

KERESSEN FEL MINKET BÖLCSESSÉGFOGAIVAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIVEL VAGY TÁVOLÍTASSA EL NÁLUNK BÖLCSESSÉGFOGAIT ÉS SZABADULJON MEG A KÉSŐBBI PROBLÉMÁKTÓL:

NÉHÁNY JÓ TANÁCS BÖLCSESSÉGFOGHÚZÁS ELŐTT

 • Vegyen részt egy személyes konzultáción klinikánkon: a bölcsességfogak eltávolítását számos kérdés előzi meg, melyekről tapasztalt szájsebészeinkkel tud egyeztetni.
 • Jelezze orvosának, ha bármilyen gyógyszert szed, mert lehet, hogy a beavatkozás előtt változtatni szükséges az adagoláson.
 • Mivel a beavatkozás után legalább egy napot pihennie kell, vegyen ki egy nap szabadságot a munkahelyén vagy az iskolából.
 • Legyen kísérője, aki a foghúzások után hazakíséri Önt (előfordulhat, hogy gyengének érzi majd magát).

NÉHÁNY JÓ TANÁCS BÖLCSESSÉGFOGHÚZÁS UTÁN

A beavatkozás napján

 • Miután elmúlt a helyi érzéstelenítés hatása, kizárólag puha, langyos vagy hideg ételeket egyen, kerülje a forró ételek fogyasztását!
 • Az alkohol, a kávé, a fizikai tevékenység növeli az artériás vérnyomást, ami újabb vérzést okozhat, ezért érdemes ezeket kerülni.
 • Ne öblögessen, ne köpjön, ne cigarettázzon, ne használjon szívószálat, mert az alvadék szívása szintén újabb vérzést válthat ki.
 • Ha vérzést észlel, harapjon rá egy steril gézre negyed órán keresztül.
 • Az arc hűtésével csökkenthető a duzzanat.
A beavatkozás után 2-5 nappal:
 • Pépes vagy főtt ételeket fogyasszon.
 • Ne fogyasszon tejtermékeket és sört, mert az ezekben levő baktériumok komolyabb problémákat is okozhatnak.
 • Ne végezzen fizikailag megerőltető dolgokat.
 • Az operált területeket csak nagyon óvatosan mossa.
 • Öblögessen szájöblítő szerrel hígítás nélkül, az étkezések után és fogmosáskor egy percen át legalább naponta kétszer.

 • A fájdalom, az arcduzzanat, a szájzár erősödhet a beavatkozást követő néhány napban, főként a reggeli órákban. Ez teljesen normális, négy nap után a duzzanat elkezd lelohadni. Amennyiben a duzzanat továbbra is jelentős vagy esetleg nő, keresse fel orvosát.

  A BÖLCSESSÉGFOG HÚZÁS MENETE ÉS TOVÁBBI HASZNOS TUDNIVALÓ:

  – Hogyan zajlik az első konzultáció a szájsebésznél?

  Az első konzultáció általában kb. fél órát vesz igénybe. Miután az új páciens adatait rögzítettük rendszerünkben, készítünk egy panorámaröntgent, ami teljes képet ad a szájüregről. A páciens elmondja elképzeléseit, problémáit, az orvos pedig elmagyarázza a foghúzás menetét illetve választ ad a páciens kérdéseire, hogy eloszlassa az esetleges aggodalmakat. Ha az első konzultációt követően a páciens szeretne egy második időpontot is kérni a szájsebészeti beavatkozás előtt, hogy minden további kérdését feltehesse szakorvosunknak, szívesen állunk a páciens rendelkezésére.

  – A konzultáció után mennyi időt kell várnunk a kezelés megkezdéséig?

  Mindig a fogorvos vagy a szájsebész szabad kapacitásától függ, de a várható maximum várakozási idő egy új időpontra egy vagy két hét. A legtöbb esetben a konzultációt követően rögtön eltávolításra kerülhet a bölcsességfog, amennyiben a páciens is úgy határoz. A beavatkozás általában átlag 45- 90 percet vesz igénybe, klinikánkon. Az Implantcenternél nincs hosszú várólista a bölcsességfogak eltávolítására.

  – Miért ajánlják szakorvosaink a bölcsességfogak eltávolítását fogszabályozó készülék felhelyezése előtt?

  Megeshet, hogy a fogszabályzó szakorvos a bölcsességfogak kihúzását javasolja, hogy így teremtse meg a fogíven a kívánt helymennyiséget. Más esetekben viszont a bölcsességfogak kihúzásával azt szeretnék elkerülni, hogy a kezelést követően a bölcsességfog egyszer csak előtörjön, összetolja a többi fogat, elrontva a fogszabályzással már elért eredményt.

  – Mikor javasolt a beavatkozást helyi érzéstelenítés helyett altatásban kérni?

  Mindenki szabadon választhat az érzéstelenítési módok között. Amennyiben a páciens jobban szeretné altatásban elvégeztetni a kezelést, úgy a helyi érzéstelenítőt az altatást követően adják be szakorvosaink, így az sem jár fájdalommal, illetve az ébredés után sem jelentkezik fájdalom.

  Ellenben szakorvosaink általában csak akkor ajánlják az altatást, amikor mind a négy bölcsességfog egyszerre kerül eltávolításra, vagy ha nem szabályosan elhelyezkedő fog kihúzásáról van szó, amelyet egy darabban nem lehet kivenni.

  – Mennyi ideig tart a bölcsességfogak eltávolítása?

  Nehéz erre a kérdésre pontos választ adni, mert a beavatkozások időtartama függ a kihúzandó fogak számától és a bölcsességfogak pozíciójától.

  A legáltalánosabb esetet vesszük, tehát ha két bölcsességfogat húzunk ki egyszerre (a két fog jobb / baloldalon), 45-90 perc alatt túllehetnek pácienseink a foghúzáson.

  – Fáj a bölcsességfoghúzás?

  Teljesen természetes, hogy senki sem szeret szájsebészetre menni, főleg nem akkor, ha a bölcsességfogát kell kihúzni. Ellenben az az általános tapasztalatunk, hogy pácienseink kezdeti félelmeihez képest a húzás maga sokkal kevésbé kellemetlen, sőt, legtöbb páciensünk szerint ez a kezelés kevésbé fájdalmas, mint akár egy injekció, aminek beadásának fájdalommentességére orvosaink szintén kifejezetten odafigyelnek.

  – A beavatkozás előtt kell antibiotikumot szedni?

  Lehetnek olyan esetek, amikor ajánljuk húzás előtt az antibiotikum szedését, más esetekben viszont elegendő közvetlenül a húzás előtt az antibiotikum bevétele. A legtöbb esetben, a bölcsességfogak eltávolítását követő 5 napban ajánljuk az antibiotikum kúraszerű szedését.

  Az egyszerű foghúzásoknál antibiotikumot csak kevés esetben kell szedni.

  – Össze kell–e varrni a sebet?

  Vannak olyan esetek, amikor a fogmedret össze kell varrni bölcsességfoghúzás után. De egy héttel később a kontroll alkalmával könnyedén és fájdalommentesen eltávolítják szakembereink a varratokat.

  – Mit tehetünk, ha szájzár áll elő egy bölcsességfog kihúzása után?

  Előfordulhat, hogy a foghúzást követő pár napban a páciens nehezen, fájdalmasan tudja csak kinyitni a száját. A fájdalom néhány napon, vagy akár néhány órán belül is elmúlhat, de addig is azt javasoljuk, hogy mozgassa és tornáztassa az állkapcsait, ahelyett hogy pihentetné őket.

  Húzassa ki bölcsességfogát fogászati és szájsebészeti klinikánkon, ahol:

  • emberközpontú és empatikus hozzáállással fogadjuk és foglalkozunk Önnel
  • modern és nyugodt környezetben, professzionális gondoskodásban részesítjük
  • szakképzett, tapasztalt fogorvosok és szájsebészek állnak a rendelkezésére

  GARANTÁLTAN SZEMÉLYRE SZABOTT KEZELÉST NYÚJTUNK ÖNNEK! VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT MÉG MA: